Cine suntem

Asociația “Să crești mare!” a fost înființată în anul 2016 în scopul susținerii educației preșcolarilor și școlarilor din mediul rural al județului Iași. Activitățile educative vizează sprijinirea copiilor care întâmpină dificultăți de învățare, dezvoltarea cognitivă, dar și dezvoltarea competențelor emoționale și sociale.

De ce pentru copiii din mediul rural? Deoarece acolo am conștientizat nevoia. E adevărat, toți copiii au nevoie să se dezvolte armonios, însă, spre deosebire de copiii care trăiesc în mediul urban – care au șansa să vină în contact cu o varietate mare de stimuli, care au posibilitatea să opteze pentru activități diverse de petrecere a timpului liber, care au posibilitatea să practice un sport, să meargă într-un parc, la un loc de joacă, la o petrecere aniversară, la teatru, la film, la muzeu, la un club de dans, de șah, de pictură, de muzică etc și, în plus, au posibilitatea de a alege dintr-o gamă largă de discipline opționale desfășurate în școală – foarte mulți copii din mediul rural nu au șansa de a-și lărgi orizontul cunoașterii, pentru că nu au acces la astfel de activități și evenimente, dar și pentru că situația lor socio-economică și culturală nu le permite acest lucru.

Mulți copii prezintă întârziere sau încetinire în dezvoltarea psihică, erori de gândire, blocaje emoționale și carențe educative determinate de mediul în care trăiesc, pentru că nu au fost suficient de mult stimulați și pentru că aspirațiile familiilor nu încurajează și nu stimulează aspirațiile copilului, nu încurajează achizițiile intelectuale și nu orientează copiii spre activități variate și bogate în conținuturi; vorbim despre o filozofie asupra educației pe care aceste familii nu o au. Totodată, nivelul socio-economic și cultural scăzut al familiilor face ca, de cele mai multe ori, copiii să fie expuși la situații frecvente de conflict, să fie privați social, să fie lipsiți de îngrijirea maternă sau să fie abuzați verbal, fizic și emoțional, determinând grave carențe afective și tulburări comportamentale. Randamentul școlar este foarte scăzut, copiii prezentând tulburări instrumentale de tipul – dislexie, disgrafie, disortografie, dar și la nivelul abilităților de calcul (discalculie); limbajul lor este sărac.

descoperă echipa noastră

Misiune

Ne-am propus să punem la punct planuri de intervenție pentru educația copiilor din zona rurală, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor fiecăruia dintre ei, gândindu-ne că, dacă ei nu au posibilitatea să-și lărgească orizontul din cauza mediului în care trăiesc, am putea să mergem la ei și să le oferim altfel de experiențe, noi pentru ei, care să-i stimuleze și să le deschidă apetitul pentru cunoaștere și pentru învățare.

Fiecare copil e important; în fiecare dintre ei se ascunde o strălucire, fiecare este frumos și special în felul lui, fiecare are un potențial care, poate, încă nu a fost descoperit, dar care merită să fie dezvoltat, dacă vrem să schimbăm ceva în societatea în care trăim. Copiii de astăzi sunt viitori adulți ai societății de mâine. Cum am vrea să arate societatea de mâine și ce am putea să facem în acest sens? Cum am putea să investim, cu pași mici, dar siguri, în copiii noștri?

Experiența de a interacționa cu acești copii ne-a confirmat faptul că o intervenție promptă, sistematică și de lungă durată face ca ei să înregistreze progres. Ei au nevoie de susținere, au nevoie de modele, au nevoie să credem în ei, investind timp și energie, și încercând, pe termen lung, să schimbăm atitudinile existente, să inspirăm, să atragem oamenii din jurul nostru în acest proces, astfel încât, toți copiii considerați „diferiți” din cauza condițiilor socio-economice și culturale să fie acceptați și să poată participa în mod egal la viața si cultura societații.

Odată ce preluăm un grup de copii, ne deplasăm săptămânal la școala respectivă, pe parcursul unui semestru sau a întregului an școlar. Pe măsură ce ne mărim echipa, intenționăm să cuprindem cât mai multe școli din județ.

Devino voluntar